Cum funcționează o baterie auto?

Acumulatorul mașinii tale este un dispozitiv care are în componența sa substanțe chimice de unde, în urma unor reacții chimice, rezultă curent electric. Curentul electric rezultat este utilizat atât pentru pornirea motorului, cât și pentru furnizarea constantă de energie electrică tuturor dispozitivelor electrice precum radioul și farurile.

Ce factori influențează durata de viață a bateriei auto?

Odată cu achiziționarea unei baterii noi pentru mașina ta, este important să știi câteva aspecte referitoare la factorii care pot reduce sau prelungi durata de viață a bateriei mașinii:

Modul de a conduce

Obiceiurile de a conduce pot constitui avantaje sau dezavantaje când ne raportăm la sănătatea acumulatorului. De exemplu, dacă utilizezi frecvent autoturismul pe distanțe relativ scurte, este foarte posibil ca acesta să nu-și realizeze ciclurile complete de încărcare și bateria auto să aibă de suferit în timp.

Utilizarea dispozitivelor electrice cu motorul oprit

De foarte multe ori, se întâmplă să utilizăm radioul fără însă ca motorul mașinii să fie pornit. Această practică nu este una sănătoasă pentru că nu va mai fi posibilă încărcarea bateriei auto cu energia electrică necesară, alternatorul nefiind pus în funcțiune. Dacă, totuși, se întâmplă să folosești timp îndelungat radioul sau farurile în timp ce motorul este oprit, este recomandat ca următorul drum cu mașina să fie unul lung, care să permită încărcarea parțială sau totală a acumulatorului.

Temperaturile scăzute

Temperatura scăzută este unul dintre factorii care influențează durata de viață a bateriei unei mașini.

În climatele reci, capacitatea bateriei de a menține încărcarea este redusă cu până la 50% din cauza rezistenței interne crescute. În climatele mai calde, durata de viață a bateriei nu este la fel de afectată de temperatură.

Pentru ca durata de viață a bateriei auto să fie una mai mare, îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să profiți la maximum de acumulatorul mașinii tale:

- Păstrează mașina într-un loc cald în timpul iernii;

- Ține motorul pornit timp de 10 minute când înainte de a pleca la drum;

- Oprește toate luminile interioare și accesoriile înainte de a opri motorul;

- Verifică dacă există conexiuni slăbite la bornele bateriei.

Articole asemanatoare

Sirocou pe mașină!

În cadrul acestui articol, specialiștii de la Principal Auto îți vor pune la dispoziție câteva sfaturi valoroase despre sirocou
Citeşte mai mult

Ce baterii auto sunt mai bune

Bateriile VARTA cu tehnologiile AGM și EFB reduc semnificativ consumul, fiind potrivite pentru funcția Sart Stop.
Citeşte mai mult