Cum funcționează o baterie auto?

Cine a inventat bateria auto?

Bateria plumb-acid care alimentează majoritatea vehiculelor moderne există de aproximativ 150 de ani. Este bine de știut că tehnologia de bază și construcția s-au schimbat foarte puțin de când fizicianul francez Gaston Planté a inventat-o ​​în 1859.

Bateriile moderne de mașină de astăzi alimentează motorul la pornire, radioul mașinii și tot echipamentele electrice din interiorul mașinii. Dacă te-ai întrebat vreodată cum funcționează o baterie de mașină, citește mai departe pentru a afla mai multe. În acest fel, vei ști pe viitor cum să îți menții acumulatorul mașinii tale în stare optimă de funcționare.

Cum funcționează o baterie de mașină?

O baterie de mașină folosește tehnologia plumb-acid pentru a transforma energia chimică în electricitate. Realizează acest lucru prin utilizarea celulelor, care conțin și stochează energia până când este nevoie.

Majoritatea bateriilor standard de mașină conțin șase celule care sunt situate pe rând în interiorul carcasei de plastic. Fiecare celulă conține o placă de dioxid de plumb și o placă de plumb. Împreună, creează doi volți pentru fiecare celulă - motiv pentru care este adesea numită o baterie de 12 volți.

Rândurile de celule sunt scufundate în acid sulfuric, care declanșează o reacție chimică între dioxidul de plumb și plăcile de plumb, iar acest lucru creează sulfat și ioni de plumb. Pe măsură ce ionii se mișcă liber în jurul plăcilor de plumb, are loc o altă reacție chimică, care produce hidrogen și sulfat de plumb.

Mișcarea ionilor generează electricitate care se deplasează fie la borna pozitivă, fie la borna negativă a bateriei. Cele două fire care se conectează la bateria mașinii tale dispersează apoi electricitatea către motorul de pornire și alte sisteme electrice vitale.

Cum se (re)încarcă bateria mașinii?

În timp ce te deplasezi cu autovehiculul tău, un dispozitiv, numit alternator, încarcă bateria auto. Acesta generează un curent electric printr-o curea de alternator care este atașată la motor, care transformă energia fizică în electricitate.

Pe măsură ce cureaua rotește alternatorul, aceasta creează energie electrică, care este apoi folosită pentru alimentarea sistemelor electrice ale mașinii. O parte din energia pe care o creează este trimisă înapoi pentru a încărca bateria. Totodată, regulatorul de tensiune este un dispozitiv care ajută la menținerea fluxului de energie electrică la niveluri optime și previne supraîncărcarea bateriei.

Articole asemanatoare

Sirocou pe mașină!

În cadrul acestui articol, specialiștii de la Principal Auto îți vor pune la dispoziție câteva sfaturi valoroase despre sirocou
Citeşte mai mult

Ce baterii auto sunt mai bune

Bateriile VARTA cu tehnologiile AGM și EFB reduc semnificativ consumul, fiind potrivite pentru funcția Sart Stop.
Citeşte mai mult